TransMaroko 27.03-05.04. 2012

Ekspedycje i wyprawy z wykorzystaniem samochodów terenowych. Możliwość zapisów na imprezy adrenalinka.pl

Moderatorzy: franc, Student

ololabprot

Re: TransMaroko 17.03-26.03. 2012

Post autor: ololabprot »

9mm pisze:
ololabprot pisze:Nie strasz ludzi tymi kosztami :mrgreen: A patrolami pojedziemy tak delikatnie coby nic nie urwać(a wachacze mam zawsze i parę innych czesci też ,więc damy radę) :D
sam se nie strasz :mrgreen: właśnie się zastanawiam czy warto 15kpln wydać żeby Twój wredny ryj zobaczyć :mrgreen: , bo coś ostatnio nie dojechałeś.
Olo , z dzieciakami czy w dorosłym gronie planujesz ? Ja mam tylko opcję z bąblami (7 i 12), ewentualnie jakiegoś zabłąkanego mogę przygarnąć na pilota. Już się od pewnego czasu temumaroku przyglądam , chciałem sobie prywatnie lecieć , ale zobaczymy.
Co do kosztów to po pierwsze V8 pewnie będzie kosztować nie to co mercedes 8) , po drugie , nie pamiętam wyjazdu/wyprawy , żeby się w planowanym budżecie zamknęła- taki lajf. Jak ktoś leci rodziną w 3-4 osoby , to koszty się nie dzielą tylko mnożą :mrgreen:
Wstępnie mnie to interesuje , zobaczymy jak tam skład się ukonstytuuje , kierunek popularny , zadziała nieubłagana ręka rynku.
Opcja z dorosłymi .A co do kosztów grata to juz nie ma co gadac(zafundowałem sobie pompęmechaniczna -"stjuningowaną" muszę zamontować.Progi pod lifta by się zdały jak pojedziemy w piaseczku i spadac będa opony i taki lanserski :mrgreen: gril chromowany chce z przodu ,żeby godnie reprezentować polskich podróżników i wstydu na obczyżnie nie przyniesc :D .Co by nie mówić mam troche roboty bo po Gruzji myślałem ,że mam czas do nastepnych wakacji.No i nowe gumki trzeba.sam widzisz nie tylko Tobie bedzie cieżko
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Post autor: franc »

Dobra robimy wstępną listę :

1. Franc/Marecki - Nissan Patrol
2. Zibi- Nissan Patrol
3. Ignac/Bożena- Nissan Navara
4. Olo + 3 - Nissan Patrol
5. ...................
ololabprot

Możesz mnie wciągnąc na liste- dwie osoby ,a może bedą 4 w samochodzie.
Awatar użytkownika
nixon

Post autor: nixon »

Słuchajcie Franca...Wiosną tego roku siedziałem w Maroko 3 tygodnie...i powiem WARTO! :)
teraz nixon proszę Państwa:)
Awatar użytkownika
nixon

Post autor: nixon »

Dodam jeszcze że budżet spokojnie da się zamknąć kwotą 10 tysi. pozdro
teraz nixon proszę Państwa:)
Awatar użytkownika
Cassia
Kontakt:

Post autor: Cassia »

9mm pisze:to temat na takie wyliftowane parcho-bulwary , czy można gdzieś się takim zestawem zjeb-ać w przepaść i trzeba coś niskiego brać ? Ten ofród to bardziej kamory ? czy inne atrakcje , bulwar da radę ?Ładny taki ,amerykański jest , nie chcę go sobie rozje... :mrgreen:

No pięknie :shock: , nie wiedziałam, że impreza już na forum... To witam Was! :)

Zje... w przepaść nie będzie można (no, chyba że komuś bardzo zależy na takich atrakcjach...), a picie przewidujemy tylko wieczorami :wink:
W tym sezonie ryzykownym fragmentem był Cyrk Jaffara, bo to trawers - i trochę go naderwało... (czyli np. długim zakręt na 2 razy z kołem w powietrzu) - ciężko przewidzieć, jak będzie wyglądał na wiosnę. Ale to się sprawdzi przed imprezą. Są warianty zastępcze :).
Kamory i piachy generalnie, z lekką przewagą tych pierwszych, czasem jakieś rzeczki do przejechania, na wiosnę mogą być owszem ;).
Jest jeszcze propozycja, żeby o 1 dzien przedłużyć - i dotrzec "dakarówką" do Tan Tan, żeby dodatkowo po Plage Blanche pojeździć. Ale to już na miejscu można zdecydować.
Koszt promu w 2 strony (samochód + 2) powinien zamknąć sie w 300 euro - ale lepiej z zapasem liczyć.
Noclegi pod chmurką - mogą być, ale nie muszą. Idea jest taka, zeby tam spedzać noc, gdzie mozna i namioty rozbić - i znajdzie się jakiś hotelik niedrogi. O wyżerce też myślimy - jeżeli kogoś nie przestraszy widok lokalnych garkuchni z baranimi półtuszami dyndającymi nad stolikiem - to w takich miejscach jest tanie - i zarazem najświeższe jedzenie, czego o turystycznych restauracjach powiedzieć czasem nie można :lol: .
Pytania wrzucajcie, jak już się tutaj zameldowałam (z opóźnieniem :oops: ), to chętnie odpowiem. Pozdrawiam :)
Patrolek Y61 Grrr... i RRD95 fsw :)
Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm »

pytań mam mało , jak się nie spierdolę bulwarem to mógłbym jechać :mrgreen: , bo strasznie nie lubię takich ekstremów.Niestety słabo z towarzystwem , bąbli nie mogę wziąść , sam nie będę jechał , życie :| , ale miłej wyprawy życzę ...
Awatar użytkownika
Cassia
Kontakt:

9mm pisze:pytań mam mało , jak się nie spierdolę bulwarem to mógłbym jechać :mrgreen: , bo strasznie nie lubię takich ekstremów.Niestety słabo z towarzystwem , bąbli nie mogę wziąść , sam nie będę jechał , życie :| , ale miłej wyprawy życzę ...

Dziękuję :)
Bulwarem...? A któryż to? :wink: Taki do wciągania po ścianie na baczność?
Towarzystwo bąbli mile wskazane (no, może nie całkiem malutkich, ale takich chociaż od 6 lat wzwyż...) - w ogóle to fanstatyczne przyglądać się, jak dzieciaki świat chłoną. Młody jako 8-latek Saharę zaliczył... Trochę mu się poprzestawiało wtedy - o północy ganiał po wydmach, kazał się zawijać w turban i przytachał do domu bębny :lol:
ololabprot

U mnie będą 2 kobiety na pokładzie(w tym jedna Kasia). Jaki jest w tym termine przedział temperatur w nocy? :mrgreen: Czy lepiej kupowac na wyjazd euro czy dolary.Czy na trasie będzie gdzieś i ewentualnie jak często możliwosc uzupełniania wody do mycia bo narazie auto mam przygotowane na 2 max 3 a pojadą 4 dorosłe
Awatar użytkownika
Cassia
Kontakt:

ololabprot pisze:U mnie będą 2 kobiety na pokładzie(w tym jedna Kasia). Jaki jest w tym termine przedział temperatur w nocy? :mrgreen: Czy lepiej kupowac na wyjazd euro czy dolary.Czy na trasie będzie gdzieś i ewentualnie jak często możliwosc uzupełniania wody do mycia bo narazie auto mam przygotowane na 2 max 3 a pojadą 4 dorosłe

Imienniczkę pozdrawiam :)
Nocami w górach moze być jeszcze zimnawo (tak. ok. 4-10C - np. okol. Mideltu czy Dades - tam jest dosyć wysoko. Na pustyni w nocy 12-18C, nad oceanem ok. 15C, tak do końca nie da się przewidzieć, ale lepiej spiwory wielosezonowe jeszcze zabrać...
Woda do mycia - są ujęcia wody po drodze, nawet na pustyni się znajdą. W górach jest woda w rzekach i strumieniach. Można ustalić, że raz dziennie uzupełniamy - albo kiedy to potrzebne. Poza tym tak pokombinujemy, żeby ci, którzy w namiotach mieszkają, mogli za drobną opłatą (typu 5-10 dh) skorzystać z prysznica z ciepłą (w miarę mozliwości) wodą w jakimś hoteliku czy schronisku obok.
Euro - jedno i drugie wymienisz w banku czy kantorze, ale w euro w razie czego jak dirhamow zabraknie (a nie ma gdzie wymienić) można nawet płacić - przelicznik trochę gorszy, 1:10 zamiast 1:10,80, ale w awaryjnych sytuacjach jest mozliwość. Poza tym karta - praktycznie w kazdej mieścinie są bankomaty, wypłata w dirhamach po kursie bankowym.
Pozdr :)
Ignacy Patrol
Kontakt:

Post autor: Ignacy Patrol »

Prz......ne to ja będe miał bo jade orginałem bez liftów :mrgreen: . Ale to tylko doda uroku
Ignacy Patrol
Kontakt:

Post autor: Ignacy Patrol »

Aha jescze jedno , obiecuje że nawet pól dnia trzeżwy nie będe :mrgreen:
Awatar użytkownika
Cassia
Kontakt:

Ignacy Patrol pisze:Aha jescze jedno , obiecuje że nawet pól dnia trzeżwy nie będe :mrgreen:
No, to jest prawdziwe wyzwanie :wink: Ale nie ma co się martwić na zapas - szofera się znajdzie, a na tylnym przytulne gniazdko umości - kocyk, poduszeczka, i żeby tylko nie bujało za mocno... 8)
Fiba

Post autor: Fiba »

Nie da się załatwić lor na powrót ?
Gdzie będzie załadowanie aut na lory .
Paliwo na powrót wyliczyłeś 1800 zł . A z Malagi do Polski to jakieś 3400 km i przy spalaniu naszych strucli to minimum 3 tyś.
Toyota 4-Runner & Nissan Patrol Y60
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Post autor: franc »

nie da się :!: ( chyba, że słyszałeś, żeby ktoś jeździł na pusto z Hiszpani)
1800 zł płacono w tym roku za przejazd. Reszta to efekt eurosajuzu - nie moja wina, że wacha gna w tempie ku 7 zł za litr.

Niestety taka wyprawa musi kosztować.

Być może będzie również opcja na Algierię ale to już koszty około 2000 euro za załogę + wszystkie koszty :!:
ODPOWIEDZ