I Artur poruszył bardzo ważny temat treningów zimowych :-) Rower w dużym pokoju. Czy mówisz o trenażerze, czy też o rowerze stacjonarnym? O stacjonarnym się nie wypowiadam. Moja mama jeździ na tym w sanatorium. Natomiast trenażer powoduje taki hałas, że trudno wytrzymać w pokoju :-) Friel w Bibli kolarza górskiego pisze, żeby kupić sobie dwa rodzaje trenażerów: rolkowy i normalny i dopiero wtedy trening jest efektywny (sic!). Można trenować w garażu. :-) Ostatnio zainteresowałem się rodzajem treningu na sali gimnastycznej tzw. Spinning. Może to byłaby dobra alternatywa. Trener nadaje tempo, muza gra, a Ty w różnym tempie pedałujesz, zmieniając pozycje rąk i siedzenia. Takie disco na rowerach Mało jest takich zajęć w Wawie niestety.Artur pisze:Lżejszy rower to marzenie... na razie większy sukces osiągnę zrzucając wagę. (Zasada Pareto ...20 % przyczyn daje 80 % sukcesu)
Ciężka praca w tym sezonie zaowocowała całkiem niezłą końcówką sierpnia i września. Teraz zastanawiam się nad celami i planem zajęć na zimę.
Myślałem o urządzeniu treningowym do domu, ale żona dosyć jasno powiedziała co myśli o rowerze w dużym pokoju. Moim zdaniem bardziej się boi, że zrobię z mieszkania siłownięBędzie okazja aby przy piwie wymienić się pomysłami i zaplanować strategię na kolejny sezon
MOTAM ROWEREK - PO RADY
Re: MOTAM ROWEREK - POMOCY
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Jean de Gribaldi
Dzięki Marcin że zaglądasz tutaj czasami.
Bo już myślałem że zostałem tutaj sam z tymi ramami, amortyzatorami, przerzutkami, piastami i hamulcami
Odnośnie trenażerów: mamy w mieszkaniu bieżnię do biegania, ale jakoś rzadko z niej korzystamy więc jeśli ktoś by reflektował na pobieganie zapraszam.
Bo już myślałem że zostałem tutaj sam z tymi ramami, amortyzatorami, przerzutkami, piastami i hamulcami
Odnośnie trenażerów: mamy w mieszkaniu bieżnię do biegania, ale jakoś rzadko z niej korzystamy więc jeśli ktoś by reflektował na pobieganie zapraszam.
Y61 SUPER + SCOTT
Mój rowerek prawie gotowy. Wyszło 3200 zł i 11 kg. Mam ciężką ramę i opony. Lekkie natomiast koła ceramik, osprzęt XT, nowy support i piasty. Hamownia V brake ( lepsza od tarcz 2 razy) , Jak dla mnie bajka. Myślę, że te 3 kg, które mógłbym jeszcze zrzucić z roweru ( koszt ok 3000 zł) za darmo zrzucę sobie z brzucha
A tak apropos specjalistów- ten cymbał z megasklepu SKI Team polecił mi ramę o 2 numery dla mnie za dużą
UWAŻAJCIE więc na wszystkiego rodzaju specjalistów
Co do treningu- Chłopaki Czy wy chcecie wygrać złote kalesony ???
Wystarczy dobra dieta i bieganie przez przynajmniej 2 miesiące codziennie po 40-60minut i masz formę jak ta lala.
Do tego 200 przysiadów i brzuszków w seriach i wszystko w temacie.
Na wiosnę trza przejechać ze 300 km w terenie i smiało na maraton.
4 sektor murowany
Mi wystarczy- zresztą w PolandBike są tylko 4

A tak apropos specjalistów- ten cymbał z megasklepu SKI Team polecił mi ramę o 2 numery dla mnie za dużą
UWAŻAJCIE więc na wszystkiego rodzaju specjalistów
Co do treningu- Chłopaki Czy wy chcecie wygrać złote kalesony ???
Wystarczy dobra dieta i bieganie przez przynajmniej 2 miesiące codziennie po 40-60minut i masz formę jak ta lala.
Do tego 200 przysiadów i brzuszków w seriach i wszystko w temacie.
Na wiosnę trza przejechać ze 300 km w terenie i smiało na maraton.
4 sektor murowany
Franc to na Kellysie jeździsz?
Jaki rozmiar ramy chcieli Ci wcisnąć?
Czy jest to cały nowy rower? Za 3200zł 11 kilogramowy rower to naprawdę świetna cena. Jeśli za kolejne 3000zł będzie 8 kilogramowy to ja biorę w ciemno
Co do hampli to ceramika jest fajna, ale mam inne zdanie - tajemnica - również do treningu, jakąkolwiek formę chcesz zdobyć.
Gratulacje za sprzęt.
Jaki rozmiar ramy chcieli Ci wcisnąć?
Czy jest to cały nowy rower? Za 3200zł 11 kilogramowy rower to naprawdę świetna cena. Jeśli za kolejne 3000zł będzie 8 kilogramowy to ja biorę w ciemno
Gratulacje za sprzęt.
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Jak chcesz to jest rower 9 kg na niezłym osprzęcie, lekkie koła, rama carbon za 7,5 tysia
używka rzecz jasna ale w stanie bardzo dobrym. Ramę mam 17,5 + przedłużony mostek. Stoi w Legion Serwis na Modzelewskiego 
Chwilowo zostanę przy swoim sprzęcie, choć cięższy 11kg, to prawie nówka (18"+mostek 110mm).
Korzystałem trochę z usług sklepowo-serwisowych u chłopaków z Modzelaka. Wydają się być kumaci. Startują w maratonach.
Korzystałem trochę z usług sklepowo-serwisowych u chłopaków z Modzelaka. Wydają się być kumaci. Startują w maratonach.
Marcin Gratuluję sprawności działania.franc pisze:Mój rowerek prawie gotowy. Wyszło 3200 zł i 11 kg
11kg to bardzo fajny sprzęcik musi być.
Ja dopiero się rozglądam, tak jak pisałem daję sobie czas do wiosny.
Ale ramy niżej 19" raczej nie wezmę. (CARBON czy ALU ???) co się trafi.
I raczej hamulce DISC (dość mam szorowania V po wjechaniu w błoto czy wodę i piach)
Koła CROSSMAX, Amortyzator BIAŁY
Raczej będą to używki "prawie nie śmigane"
Takie mam na dzisiaj założenia.
Y61 SUPER + SCOTT
Faktycznie FOX-y są białe :-) Ten mi się podobaap4x4 pisze:franc pisze: Amortyzator BIAŁY.
32 F80/100/120RLC
* skok: 80/100/120mm
* rura sterowa: 265mm, 1 1/8"
* korona: aluminium 7075 T6, kute
* golenie górne: aluminium (średnica: 32mm)
* golenie dolne: magnez (średnica: 38mm)
* kolor: "White"
* waga: ok. 1.510g/1.510g/1.570g
waga wersji z osią 15QR
* system: sprężyna powietrzna
* tłumienie: otwarta kąpiel olejowa
* regulacja: naprężenie wstępne, tłumienie powrotu (12-Click), tłumienie powolnej kompresji = "ProPedal Damping" (8-Click), Lock-Out z regulacją "Blow-Off"
* mocowanie hamulca tarczowego (post mount) o średnicy tarczy od 160mm do 203mm (!)
* dostępne wersje: "disc only" lub "standard" (dodatkowe mocowania hamulca typu V-brake)
* zastosowanie: wyczynowe cross-country/ maraton
uwagi: Widelce Foxa z serii F od lat cieszą się mianem najbardziej sztywnych, niezawodnych oraz technicznie zaawansowanych amortyzatorów przednich na rynku. W kolekcji na sezon 2008 firma Fox Racing Shox dokonała nastepnego kroku milowego wprowadzając nowy i obecnie najbardziej zaawansowany tłumik na arenie wyczynowego MTB! Dzięki opatentowanej charakterystyce tłumienia powolnej kompresji ("race tuned") amortyzator skutecznie redukuje uciążliwe huśtanie się podczas jazdy przy równoczesnej pełnej aktywności pracy, tym samym odsyłając w niepamięć dotychczasowego lidera - F80/100X z inteligentnym systemem tłumienia typu "Terra Logic". Nowy system tłumienia powolnej kompresji jest w tak dużym stopniu efektywny, że dla zdecydowanej większości użytkowników dźwignia blokady skoku odejdzie w zapomnienie! Dalszą i nie mniej ważną zaletą nowego systemu tłumienia jest bardziej płynna praca w ciężkim terenie ujawniająca się w odczuwalnie zwiększonej sterowności i o 20% efektywniejszym wykorzystaniu skoku amortyzatora. Do dalszych nowości należą: mocowanie hamulca tarczowego w standardzie "post mount", zintegrowana przelotka przewodu hamulca tarczowego oraz bardziej ergonomiczna dźwignia blokady skoku. Kompatybilność z tarczami hamulca Disc o średnicy do 203mm (!). Widelec jest sprzedawany w komplecie z pompką.
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Jean de Gribaldi
Mam pytanie odnośnie skoku amortyzatora.
Lepiej 80 czy 100 mm ?
Czy dobrze rozumiem że na 100 rower będzie wyżej stał z przodu o te 20 mm niż na 80 ?
Lepiej 80 czy 100 mm ?
Czy dobrze rozumiem że na 100 rower będzie wyżej stał z przodu o te 20 mm niż na 80 ?
Y61 SUPER + SCOTT
80 to raczej "płaski" teren i niska waga, siła zawodnika. Chodzi o to żeby go nie dobijać. 100 już trudniej dobić i na pewno więcej wybiera przy stromych i trudnych zjazdach. Dla zawodnika o Twojej mocy raczej patrzyłbym na 100 (może więcej) Skok nie ma znaczenia dla stania z przodu. Jednak nie jestem ekspertem w tej sprawie. Nie wiem ile teraz ważysz i ile będziesz ważył na początku sezonu, ale powietrze to raczej dla lekkich zawodników, sprężyna dla cięższych.ap4x4 pisze:Mam pytanie odnośnie skoku amortyzatora.
Lepiej 80 czy 100 mm ?
Jean de Gribaldi
Jean de Gribaldi
Bo mnie się wydawało że im większy skok ma amortyzator tym musi być dłuższy cały.
Przy mojej wadze w takim razie musi być 100 mm. (cenne info dzięki Imbir bo przyglądałem się 80-tkom)
Przy mojej wadze w takim razie musi być 100 mm. (cenne info dzięki Imbir bo przyglądałem się 80-tkom)
Y61 SUPER + SCOTT
Teraz ważę 99,5 kg ale w marcu 2010 chciał bym ważyć mniejimbir pisze: Nie wiem ile teraz ważysz i ile będziesz ważył na początku sezonu, ale powietrze to raczej dla lekkich zawodników, sprężyna dla cięższych.
Y61 SUPER + SCOTT
Jak zejdziesz do 99kg to też mniej niż obecnieap4x4 pisze:Teraz ważę 99,5 kg ale w marcu 2010 chciał bym ważyć mniej
A tak poważnie.
100mm trochę podniesie przód roweru na 100%, ale nie będzie to znaczące. Wszystko zależy od kąta główki ramy itp. Różnica pomiędzy skokiem 80-100mm na wysokości kiery da najwyżej 10-15mm. Zanim wybrałem amora, to naprawdę sporo czytałem i rozmawiałem z użytkownikami.
Ja zdecydowałem się na 80mm powietrzny. Jak pisał Imbir o dobijaniu to troszkę inaczej wygląda. Mozliwość "dobicia" w powietrznym zależy od "sprężyny powietrznej" czyli ciśnienia powietrza w komorze. To ciśnienie ustalasz sobie sam za pomocą pompki. Jak chcesz twardo to walisz więcej atmosfer i odwrotnie, jak chcesz, aby bujało jak w Cadillacu w Miami to zaniżasz ciśnienie. Ja za pierwszym razem źle odczytałem tabelkę z instrukcji dot. ciśnienia w zależności od skoku oraz mojej wagi. Dopaliłem chyba z 13 atmosfer, to facet Twojej postury nie był w stanie go ugiąć
Fakt amortyzatory powietrzne są bardziej "delikatne" niż sprężynowe. Wymagają regularnego serwisowania. Szczególnie raz w roku wymiana uszczelek na goleniach - nie jest to duży koszt. Mi właśnie siadły, bo nie wymieniłem na wiosnę po zeszłym sezonie. Muszę raz w tygodniu trochę podpompować. Sprężynówki są uważane za trwalsze, w niektórych modelach można zmieniać skok (serwisowo). Powietrzne są lżejsze, chyba, że kupisz sprężynówkę tytanową. Moja stara sprężyna o skoku 63mm ważyła 2100gr, powietrze 1500gr.
Poleciłbym Ci coś powietrznego o skoku 100mm, większy skok to dla rowerów All Mountain.
Ostatnio zmieniony 16 października 2009, o 18:17 przez Nowik, łącznie zmieniany 1 raz.
W takim razie będę celował w :
-biały
-100mm
-powietrzny
-biały
-100mm
-powietrzny
Y61 SUPER + SCOTT