MEGA WAŻNA INFORMACJA DLA WSZYSTKICH 13-stu załóg udających się na TransBiałoruś
1) Do
13 lipca muszę mieć w biurze paszport każdej osoby wraz z
1 zdjęciem
Paszporty przysyłajcie lub dowieźcie na adres :
Izabela Basiuk
05-200 Wołomin
ul. Głowackiego 35 tel do Izy 501 247 431
Ja paszporty te wraz z wizami i białoruskim OC dowioze Wam na miejsce zbiórki
26 lipca wieczorem- wczesniej mnie nie ma ( Alpy szwajcarskie egzamin przewodnicki )
2) Każdy samochód musi posiadać zieloną kartę wraz z dodatkową polisą do tejże zielonej karty. Ponadto sprawdzcie czytelność nr na ramie i aktualność Przeglądu Technicznego. Międzynarodowe Prawo jazdy
NIE jest wymagane
3) Samochód powieniem prowadzić ten, który jest wpisany w dowodzie. W innym przypadku potrzeba notarialnie potwierdzony fakt użyczenia.
4) Waluta. Każda załoga musi posiadać kwotę około 20 dolarów ( 3 na autostradę i ok. 15-18 za tranzyt), ruble kupujemy w Brześciu za złotówki bez problemu. Kurs 1 zł -800 rubli. Koszt paliwa to np. 1 l ON 2020, 0,5 wódki 20000 itp. Ponadto dobrze jest mieć ze 20,30 dolców na wsjakij pażarnyj sluczaj ( euro tam nie hula

). Sugeruję wymianę max 500 zł na załogę ( owoce, warzywa, alko, pamiątki, paliwo). Ponadto każdego dnia można zatankować za kartę kredytową ale UWAGA tylko
VISA i MASTERCARD.
5) Sprzęt. Auto musi być bezwzględnie przejżane i przygotowane !!. Będzie mało miejsc gdzie można je będzie naprawiać.
Konieczny
Kanister na wodę pitną ok. 10l, solidny zaczep, namiot !! ( jest wiele miejsc gdzie nie da się spać gdzie indziej), kuchenka gazowa !!!, śpiwór opony AT ( będzie dużo zabawy) ale raczej MT ( wszystko zalezy od pogody, my bylismy po mega opadach), snorkel wskazany aczkolwiek nie niezbędny ( w razie W przeciągniemy na zgaszonym silniku)
6) Inne. Repelenty przeciwko komarom !!! Polskie mozna sobie włożyć tam gdzie głowę

( żadne offy srofy nie działają na białoruskie komary a jest ich miliony !!!!!) Polecamy miejscowy ASCHAN za 5000 rubli lub smarowanie się gorzałą- działa powaga !!
Ponadto choćby podstawowy atlas drogowy Białorusi i GPS Garmin ( przynajmniej jeden na 3-4 auta)
7) Off road. Przynajmniej jedna wyciągarka na 3 samochody, kinetyki, długie taśmy, krótkie taśmy. Dla chętnych dosyc trudna droga- porządane wyciągarki tył, przód, 2 blokady, snorkel, koła co najmniej 35 cali.

Trasa. Jazda w 3-4 grupach w/g klasycznego graficznego roadbooka. Miejscami podane koordynaty GPS. Brak możliwości objazdu trudnych miejsc poza wymienioną już fakultatywną drogą

. Trzeba będzie sobie radzić. Kilka brodów, kolein, kanałów, kilka razy trzeba udrożnić drogę

Zobaczymy dużo klimatycznych miejsc a mało sztampowych ( będziemy o tym informować na odprawach każdego dnia)
9) Higiena. Punkt poświęcony w szczególności kobietkom
Generalnie jest to WYPRAWA i nie ma łazienek ale:
pierwszego dnia NIE MA JAKIEJKOLWIEK WODY
drugiego dnia mamy ( chyba bo to dziwny kraj o czym się przekonacie) wynajęty jeden pokój z prysznicem
trzeciego jest mozliwość kąpieli nad pewnym slicznym jeziorem
czwartego można dokonać ablucji w wodach Niemenu
piatego jest **** camp
szóstego polski kamping nad czystym jeziorem
10) KASA !!!
Płacić mi tu zaraz kasiurę za wszystko bo już wydałem ponad 7 tysi żeby to zorganizować

a jeszcze mnie czeka kolejny zylion kurna mańka

Umówmy się na termin do 6 lipca br.
Marcin Francuz
ul. Piękna 44/6d 00-672 Warszawa
konto 73105010381000002316673025 ING
z dopiskiem TransBialoruś kwota 1800 zł + 196zł wiza za jedną osobę ( to już sobie sami pomnóżcie ile Was tam jedzie w samochodzie).
Jeżeli ktoś potrzebuje fakturę Vat nie ma problemu tylko proszę o dane na maila:
biuro@adrenalinka.pl
W przypadku niemozności pojechania zwracam:
Do 8 lipca 100%
Do 13 lipca 50%
Powyżej 13-stego brak mozliwości zwrotu !!!!
Pa pa
Spadam na Bobek, potem na tydzień urlopu a potem w Alpy. Jestem tu 20 lipca i wszystko ma być cacy a wszystkie paszporty u IZY !!!
No