Projekt X Zabajkale Syberia 2013

Ekspedycje i wyprawy z wykorzystaniem samochodów terenowych. Możliwość zapisów na imprezy adrenalinka.pl

Moderatorzy: franc, Student

Awatar użytkownika
SCORPION
Kontakt:

Re: Projekt X Zabajkale Syberia 2013

Post autor: SCORPION »

Marcin to ustal taki poziom wpisowego który należy wpłacić do 10 grudni, który zabezpieczy wyprawę przed następującą sytuacją.
Jeżeli ktoś zapłacił, ale się wycofa, nawet jeżeli wycofa się kilka osób, to warunki wyjazdu dla innych się nie zmienią i wyjazd wypali. Czyli np. 100% kosztów lory muszą być pokryte z góry.
I dla uproszczenia Data wpisowego decyduje o udziale w wyprawie życia liczba miejsc ograniczona 6 (chyba)

Ustal również dokładny harmonogram dostarczenia dokumentów itd. z zapasem :)
Myślałem również aby wyposażyć samochody i dostosować do sztywnego holu tak na wszelki wypadek bo tu nie ma żartów. Albo nawet mieć ze sobą jednego Motyla, dla tych co nie wiedzą to takie coś jak już wszystko się komuś zjebie, a tam nie ma serwisów i nikt nie dowiezie nam części co też się zdarzało :) .http://otomoto.pl/inny-wozek-holowniczy ... 58974.html, http://allegro.pl/hol-motyl-wozek-holow ... 73143.html. Można to przerobić na wersję rozbieralną, każdy włoży do auta kawałek wózka i mamy przy sobie składaną lawetę.
Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek »

Zadatek musi być wysoki, ale niekoniecznie akurat przed Świętami i wysokości pełnej kwoty. Nie popadajmy w przesadę. Niemniej kwota paru tysięcy z pewnością zapobiegnie nieprzemyślanym decyzjom. Z powodu wyprawy pozbyłem się właśnie dotychczasowego auta i szukam innego. Nic w grudniu nie wpłacę bo priorytetem jest to, abym miał czym jechać. A co do wyjazdu - pojadę na pewno. Mojego wyjazdu nie determinuje jednak lora i w razie czego pojadę na kołach....nawet samemu - albo z tylko Francem 8)
ololabprot

Post autor: ololabprot »

Kurcze Marcin mówiłem Ci ,że pojadę tylko miałeś dac znać jak coś ogarniesz(ja nie chciałem Ci przeszkadzac przed zmotą ,Kaliningradem i Białorusia),a Ty tu wyskakujesz ,że już prawie miejsc nie ma :mrgreen: .Dla mnie głównie opcja z lorą,ale rozważe też bez. I mam jeszcze jednego patrola z Rybnika.
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Post autor: franc »

UWAGA !!!!
Po spotkaniu z p. Romualdem Koperskim uzyskałem sporą wiedzę nt. interesującego nas obszaru.
Primo maj niestety nie bedzie najlepszym miesiącem z powodu roztopów - nie pojeździmy za tęgo chyba, że po drogach
Secundo - Map ni ma i ni będzie - mam tzw milionkę i w/g niej można się co nieco poorientować. Generalnie kompas i gps.
Tertio - Sugerowany najlepszy termin ekspedycji to sierpień i na to się nastawiam. Mochy będą ale podobno są tam zawsze oprócz zimy i nie ma na to rady oprócz jakiejś białej mazi, którą trzeba dostać od autochtonów.

Generalnie trasę mamy wstępnie opracowaną ( trudne fragmenty off road na przestrzeni ponad 1400 km - zalane drogi, brody, góry, bagna, jazda rzekami i zimnikami. itp klimaty ) wiedzie ona od Ułan Ude na północny wschód w stronę BAM -u. Z tego co się orientuję taką trasę pokonał samotnie tylko Romuald Koperski w 1994 roku. Wyprawa p. Reja przebiegała bliżej Bajkału.
Generalnie jeżeli ktoś chce tylko nad Bajkał to bez sensu jest 4x4. Wystarczy kombi do Irkutksa a wzdłuż Bajkału od zachodu z lekkimi wojenkami też da się przejechać. Podobno dużo się tam inwestuje w rozwój infrastruktury drogowej.
Mnie interesuje dzika i prawdziwa Syberia i tam też chce pojechać. Podróżowanie tysiącami kilometrów po dziurawych szutrówkach nie jest dla mnie. Wyobrażam sobie, że będzie to dwutygodniowy pobyt w tajdze z rzadka tylko przerywany jakimś spotkaniem z Buriatami ( plemię zamieszkujące te okolice).
Pozostaje problem paliwa - dobrze by było aby auto mogło pokonać minimu 1200 km na tym co będzie posiadało przy sobie ( dodatkowe zbiorniki i kanistry są więc niezbędne)
W związku z konkretną wiedzą proponuję termin od 2-3 sierpnia.
Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek »

franc pisze: W związku z konkretną wiedzą proponuję termin od 2-3 sierpnia.
I niech tak będzie.
hezuz

Post autor: hezuz »

witam

na tym forum nowy :wink:
ale ..
http://www.trooper4x4.pl/forum/viewtopi ... =34&t=1478

a teraz krótkire pytanie czy na te wyprawe to jescze wolne miejsca?

jeżeli tak to kiedy mam wpłacać kase :?:

jade oczywiście troopem - do sierpnia skończe motać :D
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Wyprawa w trakcie logistycznego planowania. Kwestia lory dalej do uzgodnienia ( praktycznie pozostał tylko ktoś ze znajomych 9mm ) moi znajomi się nie podejmują a Polacy mają chore ceny. Pewno pojedziemy na kołach.
Mam wrażenie, że bedzie to spora przygoda. Jak dotąd w żródłach dokopałem się, że był jeden lub 2 przejazdy tą trasą ( nie liczę oczywiście autochtonów) Sporo ludzi jeździ po szutrówkach ale mnie to nie interesuje. Zamierzamy wbić się na dwa tygodnie w tajgę 8) Ja chcę zobaczyć prawdziwą Syberię a nie to co jest wokoło dróg i szutrówek :wink:
Z tego co wiem od Ułan Ude na pn- wschód w 1994 przejechał samotnie tylko Romuald Koperski a wyprawa Michała Reja pokonała drogę wzdłuż BAM-u. My chcemy połączyć te dwie trasy - co wyjdzie zobaczymy na miejscu :)
hezuz

Post autor: hezuz »

przeczytałem prawie wszystko Romualda Koperskiego , generalnie taki projekt wyprawy chodzil mi po głowie lecz nie spodziewałem sie iz realizacja może byc tak szybko :D
auto budowane pod tego typu wyprawe - a i tak będzie dośc jezeli nie bardzo cięzko 8) przejechać to co planujesz :arrow:
ponawiam pytanie czy jest wolne miejsce i czy mam o czym mysleć i sie napalać i przestawiać całe zycie rodzinne pod taki projekt :?:
Awatar użytkownika
SCORPION
Kontakt:

Post autor: SCORPION »

Dla mnie jeszcze lepiej pojadę i na Ładogę i na Syberię. SUPER
Czyli potwierdzam obecność i termin.
ololabprot

Post autor: ololabprot »

Mam pytanie do osób wstepnie i bardzo zdeklarowanych na wyjazd .Kto z Was jedzie z drugą połówka :D ,i czy ktoś z Was jedzie z jakimś (ąś) nastolatkiem(ą).Pytanie motywuje obawami mojego syna ,że przez miesiac nie bedzie miał do kogo gęby otworzyć :mrgreen:
prubac

Post autor: prubac »

Po krótkim przywitaniu (http://www.adrenalinka.pl/forum/viewtop ... =28&t=1418) chciałbym dołączyć do dyskusji. Jak tylko usłyszałem od znajomego mechanika o waszych planach (wówczas jeszcze majowych) to od razu mi serce mocniej zabiło. Od tegorocznego powrotu z objazdu po Bałkanach czytam dużo o wyprawach przez Rosję, w szczególności Syberię, dzisiaj skończyłem Koperskiego...
Chętnie bym się tam wybrał, a sierpień ze względu na pracę dużo bardziej mi pasuje niż maj. Problemu z miesięcznym urlopem (rozumiem, że to rozsądne minimum na taki wyjazd) nie powinienem mieć. W Rosji byłem, co prawda, tylko raz 8 lat temu, ale udało nam się wtedy transsyberyjką dotrzeć do Ałtaju.

Jakoże nie wyobrażam sobie takiej wyprawy bez poznania ekipy i dania siebie przez nią poznać, więc zapisałem się od razu na Z-konwój 19.01. Zobaczymy, póki co trzymam kciuki za wyprawę, oby udało się wyjechać...
PIOTRLR
Kontakt:

Post autor: PIOTRLR »

Witam
jestem osobiście zainteresowany Syberią
wstępnie jadę sam (teoretycznie mam 2 wolne miejsca ) w Patrolu
:D
Korzen69

Post autor: Korzen69 »

czołem
chętnie skorzystam z jednego z wolnych miejsc w Patrolu
mój na taką wyprawę nie jest gotowy a jest ona jednakoż bardzo kusząca
czekam na odpowiedź, oby pozytywną

pozdro
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Obrazek

Się powoli dzieje :wink: :)
Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm »

niestety opcja lora raczej na razie słaba ,rozmawiam dalej ,ale żeby to zrobiła firma która jest do odnalezienia (z ubezpieczeniem i gwarancją , że jak przylecimy to nasze auta też będą) to są na razie chore koszty i brak chętnych. Nie jest to popularny kierunek i przepisy w Rosji są zdekopopierdolone , jak np. możliwość zarekwirowania towaru przy jakimkolwiek błędzie w dokumentach przewozowych.Patrzę dalej , rozmawiam ,ale trzeba się powoli liczyć z siedmiodniową dojazdówką po 950 km dziennie. Dla mnie termin sierpniowy jest dobry , ale jeszcze trochę za odległy na deklarację , zakładam ,że w marcu zobaczę jak ten rok w gospodarce się będzie rozwijał i czy mogę na 30-40 dni wyskoczyć z firmy , czy będę musiał gasić pożary.Książka przeczytana :mrgreen:
ODPOWIEDZ