VI ZMOTA Challenge 24-26 października 2008 - ZAPISY

Rajdy i imprezy przeprawowe, sportowe, maratony
Np. Dakar, Zmota Challenge, Africa Race, Pomerania, Zmota Trophy, Croatia Trophy, Zmota Sprint, Iron Man Offroad Challenge itp.

Moderator: franc

Awatar użytkownika
bomaciek
Kontakt:

Post autor: bomaciek »

FRanc miły człowieku, gdybyś jeszcze przypomniał mi jak to w turystyku jest z windami :D

pytam bo jest opcja na zamontowanie mechanika i nie wiem czy mam sie po co śpieszyć, bo jade w turystyku 8)

przy okazji, chyląc czoła wielokrotnym uczestnikom ZMOTY napiszcie bez czego się nie pojawiać, nie mówie tu o standardowym wyposażeniu, lepiej jest uczyć się na czyimś doświadczeniu niż na własnych odmrożonych stopach :wink:
Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż »

my będziemy mieć w sumie 8szt trapów, 4 windy, z 80m pasów, bagażnik części, kuchenke gazową co by trochę się ogrzać, itp itd...
Samurai "BLACK DRAGON" 1.6 92r
ZEBRA OFF-ROAD Klub Sochaczew
Awatar użytkownika
SZCZUR
Kontakt:

Post autor: SZCZUR »

franc pisze:Co to :?: 4 Runner czy 80-tka :?: bo ja za bardzo biegły nie jestem w tujotach :?:
to już lekka przesada z Twojej strony.... 4runner ten złom? to patrol 2008
-słyszałeś sieroto o pewnym pilocie, który bardziej, niż pierwszy na orlenie woli być ostatni na ZMOCIE ? http://pl.youtube.com/watch?v=y_Cpu9R4s4g&fmt=18" www.wirtualnyelk.pl/pub
Awatar użytkownika
SZCZUR
Kontakt:

maciekGAZ69 pisze:FRanc miły człowieku, gdybyś jeszcze przypomniał mi jak to w turystyku jest z windami :D

pytam bo jest opcja na zamontowanie mechanika i nie wiem czy mam sie po co śpieszyć, bo jade w turystyku 8)

przy okazji, chyląc czoła wielokrotnym uczestnikom ZMOTY napiszcie bez czego się nie pojawiać, nie mówie tu o standardowym wyposażeniu, lepiej jest uczyć się na czyimś doświadczeniu niż na własnych odmrożonych stopach :wink:
Maciek weźcie ze sobą koniecznie jakieś szczelne worki, lub zakręcaną nie dużą plastikową beczkę , chodzi o to abyście mieli kilka zmian suchej odzieży i obuwia bo to najważniejsze aby się za bardzo nie wychłodzić po "mokrych próbach", pilot może wziąć nawet piankę windsurfingową, wszystko się przyda, franc Cię nie zabije jeżeli od czasu do czasu, szczególnie w nocy, łykniesz sobie gorzkiej żołądkowej, oczywiście w ilości potrzebnej do rozgrzania organizmu a nie do osiągnięcia stanu wskazującego - bo to skończy się źle :idea: , poza tym gdy pilot pracuje jak wół w terenie żołądkowa paruje z niego jak z czajnika, ale dwa łyczki co godzinę bardzo pomagają..., nie radzę brać gumowych woderów... dobre są do stania w wodzie lecz nie do biegania w nich, woda gdy wleje sie do środka czyni z nich kotwicę i uwierz mi-ciężko wydostać się na powierzchnię :lol: ..., mam akurat fotke mego przyjaciela Maćka z taką właśnie beczką, jesli dobrze pamiętam kosztowała coś ok. 8 dych, można to znależć w sklepach ogrodniczych, bardzo dobra rzecz, możesz być pewien że nic nie zamoknie...Obrazek :lol:
-słyszałeś sieroto o pewnym pilocie, który bardziej, niż pierwszy na orlenie woli być ostatni na ZMOCIE ? http://pl.youtube.com/watch?v=y_Cpu9R4s4g&fmt=18" www.wirtualnyelk.pl/pub
Awatar użytkownika
bomaciek
Kontakt:

dzięki :D

piszcie, piszcie, notatnik mam otwarty :P
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Post autor: franc »

Maćku- klasa Turystyczna to taka, w której zmagasz się tylko z terenem.
Możesz mieć więc auto przygotowane jak chcesz ( tirfor, trapy, elektryki, mechaniki ) Wprowadziłem tylko ograniczenie do 42 cali ze względu na szkody w podłożu :wink: Ale i tak większych kół nie ma sensu zakładać bo na trawersach czy w gnoju idzie się do jądra ziemi i nie sposób tego później wydobyć.
Turystyk na Zmocie to po prostu miejsce i czas dobrej zabawy i orki bez jakiejkolwiek rywalizacji :!:
KAŻDA ZAŁOGA, KTÓRA POKONA PĘTLĘ uzyskuje puchar i może się czuć moralnym zwycięzcą :D
To taki sposób na sprawdzenie swojej kondycji jako załogi i możliwości sprzętu w miłej ( jakże różnej od większości zciśnieniowanych imprez) atmosferze. Generalnie większość załóg podrózuje w teamach i na maksa sobie pomaga ponieważ próby i częściowo trasa są niejednokroć trudniejsze niźli na wielu rajdach w ekstremie.
Absolutnie tej imprezy nie można porównywać do np. Zmotki bo tam ekstrem był o 70% łatwiejszy niż Turystyk na Zmocie.
Na pewno trapy, wodery lub pianka i sprzęt do asekuracji będzie przydatny.
Zawodnicy, którzy prą Turystyk na tirforach to dla mnie najwięksi hardcorowcy jeżeli chodzi o off road w tej krainie :D
Na prawdę Szacun dla zeszłorocznych twardzieli czyli Pawła i Jacka oraz dla Sałaty, Kotleta, Piotrha i jego kobiety. To załogi, które nakosiły sporo pieczątek a nie posługiwały się wyciągarką :!:

Reasumując z ilości terenu Będzie Pan na pewno zadowolony :mrgreen:

Co do pogody to jeżeli będzie ładnie to dojazdówki nie stanowią żadnego problemu natomiast jeżeli popada to i tam czasami trzeba zawalczyć a juz na pewno pomóc samochodom z klasy Przygodowej bo one zwyczajnie sobie nie dadzą rady :?
Mam nadzieję, że rozjaśniłem nieco sytuację :D
Awatar użytkownika
bomaciek
Kontakt:

FRanc ja właśnie tak pojmuje nie tylko Turystyka ale ogólnie zabawe w Off-Road. jest to pewna odskocznia, sprawdzenie siebie, charakteru noi jak ktoś mota samochody to i efektu pracy.

Bardziej pytałem o zaopatrzenie siebie i samochodu, dzięki za poradę z butlą z ogrodniczego właśnie stoi pikna w garażu 8) . trapy się robią, pora tylko dokupić troche taśm i lin.

Piciu wódki mówie stanowcze NIE :evil: albo alkohol albo jazda :roll:

rozgrzać to sie można razem z pilotem :lol:

54 cale kółka Dzizas... gdzie wy w USA tym jeździcie :shock: ?
Awatar użytkownika
SZCZUR
Kontakt:

maciekGAZ69 pisze:
54 cale kółka Dzizas... gdzie wy w USA tym jeździcie :shock: ?
-a gdzie tam w USA, tu ... po wiosce... zwanej Islandią , 53'' normalnie dozwolone na asfalt :D
-TO PRZED WYJAZDEM W TEREN: (zwróć uwagę na pogodę...)
Obrazek
Obrazek

-A TO JUŻ W TERENIE: (200 km dalej..)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż »

heh a jaki jest promień skrętu?? 8)
Samurai "BLACK DRAGON" 1.6 92r
ZEBRA OFF-ROAD Klub Sochaczew
Awatar użytkownika
SZCZUR
Kontakt:

Adam.Ż pisze:heh a jaki jest promień skrętu?? 8)
nie mierzyłem w metrach ale zblizony do patrolowego...tzn jak lotniskowiec heheh
Awatar użytkownika
alo

Post autor: alo »

kasa przelana i zaczynam sie zbroić 8)
na początek nowe głośniczki...
:wink:
AP
Awatar użytkownika
Krzysio

Post autor: Krzysio »

franc pisze:Panie i Panowie
To naprawdę będzie Autostrada do Piekła Exclamation
Proponuję juz teraz dobierać się w teamy bo solowo to sobie można co najwyżej z 15 pięczatek podbić.
Pzdr
Franc
Czy ktoś chce do pary xj na 38,5 bagerach , zwolnicach z mechanikiem
Jeep Cherokee 4,0 zwolnice mechanik 100% blokady
Jeep Grand Cherokee (plaskacz)
Awatar użytkownika
L80

Post autor: L80 »

a przepraszam że pytam
że niby w jakim znaczeniu do pary
jako kotwica czy samobieżna wyciągarka

mniemam że chętnych może wielu
oczywiście do puki będziesz mobilny :wink:
Awatar użytkownika
May_13
Kontakt:

Post autor: May_13 »

Widzę, ze mam szansę na ciągnik :lol: . Tyle, ze najprawdopodobniej jedziesz w extremie a ja jestem turystą. Może następnym razem 8)
...w błoto po złoto...
frajda przyjdzie sama :-)
Awatar użytkownika
L80

Post autor: L80 »

SZCZUR pisze:
franc pisze:Co to :?: 4 Runner czy 80-tka :?: bo ja za bardzo biegły nie jestem w tujotach :?:
to już lekka przesada z Twojej strony.... 4runner ten złom? to patrol 2008
tylko prosze bez takich
póki co ten złom dupe w cieple i bezpiczeństwie na Zmote Ci dowiózł
i nawe 5 letnim rekinem nie przesiąkł
:wink:
ODPOWIEDZ